Sovint, els principals transmissors d’informació, com ara els mitjans de comunicació, les agències o les marques, se centren principalment a aplicar una bona estratègia per fer arribar el seu missatge al públic objectiu. Estudien i analitzen detalladament en quin format volen comunicar, quines accions duran a terme, fan una previsió en el calendari i, fins i tot, segmenten el públic al qual volen arribar. Tanmateix, en moltes ocasions obliden un aspecte fonamental del missatge: la correcció lingüística.
Un discurs que respecta les normes morfosintàctiques i lèxiques de la llengua en la qual està escrit transmet professionalitat i permet que el missatge arribi amb més eficàcia.
A Internet trobem diversos recursos que ens faciliten la feina en aquest sentit. Entre els més usats, us destaquem l’Optimot, un cercador per consultar i resoldre dubtes gramaticals, de lèxic, de sintaxi, d'ortografia i de puntuació; el Termcat, el centre de terminologia de la llengua catalana; l’ésAdir.cat, en especial per a professionals de la ràdio i televisió; el Servei Lingüístic de la UOC, per conèixer criteris lingüístics sobre ortografia, gramàtica i lèxic; i el Softcalà, que conté diverses eines de molta utilitat, com ara el traductor en diversos idiomes o el corrector. No ens podem oblidar del DIEC2, el diccionari normatiu del català.
També en trobem en llengua castellana. El principal portal web que ens pot ajudar és el de la Real Academia Española, que ens permet cercar en el “Diccionario de la lengua española”, “Diccionario panhispánico de dudas”, “Diccionario panhispánico del español jurídico” i el “Diccionario de americanismos”. Així mateix, ens resol dubtes de manera ràpida introduint paraules claus. La mateixa RAE té activada la pàgina Fundéu, per fer consultes sobre l’ús de la llengua. Finalment, l’Instituto Cervantes també ofereix al seu espai web diferents recursos que promouen l’ús adequat del castellà.
Des de Notidig emprem diàriament una sèrie de rutines que ens permeten presentar els nostres projectes i les accions comunicatives amb el màxim rigor lingüístic.
Us podeu posar en contacte amb l’equip de Notidig en el formulari disponible al nostre espai web.