A Twitter, Facebook i Instagram els ha arribat competència. Les xarxes socials per excel·lència ja no són els únics canals amb els quals es fa arribar el missatge als seguidors. Recentment, han aparegut noves plataformes i canals que han irromput amb força des de l’inici de la pandèmia. Per ara, el sector privat està decidit a ser-hi presents, però les institucions i organismes públics s’hi resisteixen. De moment.
Estem parlant de TikTok, Twitch i Discord. Si bé ens trobem en un període inicial en la qual la majoria d’usuaris estan coneixent encara aquests nous canals, les marques ja estan planificant i dissenyant les estratègies que hi portaran a terme. Interessen, sobretot, per la forma ràpida i senzilla amb la qual pots fer arribar el teu missatge, així com els alts nivells d’interacció que els seguidors tenen amb els continguts.
Cada una de les noves plataformes ofereix un potencial diferent molt temptador per a marques i institucions. Twitch és una mena de YouTube en el qual se suma la conversació a temps real, amb una audiència molt jove, però coneguda cada dia per un rang d’edat més gran. TitTok és ideal per connectar amb els usuaris de manera fluida, mentre que Discord neix com un espai de reflexió, de debat, de conversació i, fins i tot, de creació d’opinió.
Per ara, només TikTok ha entrat en algunes institucions públiques o ens dependents, com ara cossos policials o corporacions hospitalàries, si bé els partits polítics ja hi han fet una aposta clara. Probablement, la relació d’aquests nous canals amb un públic majoritàriament juvenil hagi provocat que en prou feines hagi tingut incidència a les institucions, però sens dubte representen una oportunitat per a corporacions locals per fer arribar el missatge a un públic que ja ha deixat de banda Facebook i Twitter.
Amb el temps veurem quin èxit acaben tenint TikTok, Twitch i Discord, però cal estar preparats pels canvis que suposen en la comunicació global.