Fa un parell de dècades, érem totalment conscients del que era publicitat i el que no. Avui en dia, el govern no dona l'abast a crear lleis que controlin la publicitat. Sobretot arran dels influencers i les de les xarxes socials, és molt difícil saber si la persona que segueixes t'està recomanant un producte perquè genuïnament li agrada o és publicitat encoberta. Instagram, per exemple, ha hagut d'activar botons com "col·laboració pagada" per deixar-ho clar.
Avui en dia no només ens trobem publicitat a la televisió i a la ràdio, sinó abans d'un vídeo de Youtube, entre els stories del nostre compte d'Instagram, mentre escoltem música a Spotify, etc. Així doncs, el que no han canviat, és el fet que la publicitat continua essent una gran font d'ingressos per mitjans i aplicacions. L'única cosa que ha canviat, és el dispositiu i el canal.
Ja ho diu el publicista Lluís Bassat en una entrevista pel Museu del Disseny de Barcelona: "El futur de la publicitat passa per Internet. Per això, jo recomanaria a tothom que aprengués com funciona, perquè és la clau dels nous mitjans de comunicació. La seva aparició ha estat tan important com ho va ser la de la televisió en el seu moment, i és molt important que ens hi sapiguem adaptar."
Com a empreses o administracions cal conèixer els llenguatges de cada aplicació, saber on paguem publicitat i sobretot, a qui va dirigida. I hem de vigilar de no pecar de "bran activism". I és que moltes empreses aprofiten lluites socials i mediambientals com el feminisme o el canvi climàtic per fer "purple washing" o "green washing". Si les seves polítiques no estan compromeses realment amb aquestes lluites, poden arribar a quedar en evidència davant dels consumidors.
Com a consumidors hem de ser conscients dels mecanismes que fan servir les empreses per vendre'ns productes i experiències, per tal de poder fer una compra responsable i acord amb les nostres necessitats reals.
Si esteu pensant en fer una campanya de publicitat a les xarxes socials a Notidig us podeu ajudar.