La transparència en l'administració pública és un principi fonamental per assegurar la confiança ciutadana i garantir que els governs siguin responsables i accessibles. A Catalunya, la qüestió de la transparència en els ajuntaments ha estat un tema de creixent importància en els darrers anys. Aquest article, generat per IA i revisat per NOTIDIG explora la situació actual de la transparència en els ajuntaments de Catalunya, examinant els progressos realitzats, els reptes existents i la importància d'aquesta qüestió pel bon govern.
Avanços notables
En els darrers temps, s'han fet passos importants per millorar la transparència en els ajuntaments de Catalunya. La majoria d’ajuntaments han posat en marxa els seus portals de transparència que proporcionen informació detallada sobre el pressupost, les decisions polítiques, i altres aspectes clau de la gestió pública. A més, l'accés a aquesta informació s'ha simplificat per facilitar la consulta dels ciutadans, gràcies al Consorci AOC.
La transparència, no només es mesura per la quantitat d'informació disponible, sinó també per la seva accessibilitat i comprensibilitat. Alguns ajuntaments han adoptat estratègies per comunicar de manera més efectiva la informació financera i administrativa, utilitzant eines visuals i llenguatge accessible per a tots els ciutadans i seguin les recomanacions dels auditors del mapa Infoparticipa, impulsat pel Grup d'Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència) de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Reptes per superar
Malgrat els progressos, encara hi ha reptes significatius en el camí cap a una major transparència. Un dels reptes principals és la manca d'estandardització en la informació presentada, tot i que el Consorci AOC ha fet molta feina i està treballant per poder automatitzar i unificar la informació publicada. Tot i així, diferents ajuntaments proporcionen dades de manera diferent, dificultant la comparació i l'avaluació dels resultats.
En aquest sentit només 135 ajuntaments, 10 consells comarcals i 3 diputacions de Catalunya han rebut el 2023 el Segell Infoparticipa.
La participació ciutadana és un altre aspecte clau de la transparència. Malgrat els esforços, molts ciutadans encara se senten allunyats del procés de presa de decisions. Millorar la participació implica no només proporcionar informació, sinó també crear mecanismes que permetin als ciutadans expressar les seves opinions i preocupacions de manera efectiva.
La tecnologia com a aliada
L'ús de la tecnologia pot ser instrumental per millorar la transparència. L'ús de plataformes en línia, xarxes socials i altres eines digitals pot facilitar l'accés a la informació i involucrar més ciutadans en el procés de presa de decisions. És crucial que els ajuntaments continuïn adoptant i millorant aquestes tecnologies per fomentar una major transparència i participació ciutadana.
Conclusió
La transparència en els ajuntaments de Catalunya està en constant evolució. Encara que s'han fet passos importants, existeixen reptes i àrees d'oportunitat per millorar i molt camí per recórrer. És fonamental que els ajuntaments continuïn treballant per establir pràctiques més transparents i inclusives per garantir una governança efectiva i la confiança dels ciutadans. La transparència no només és una qüestió legal i una responsabilitat ètica, sinó també un pilar fonamental per construir societats més fortes i participatives.