Més enllà de publicar documents, actes de reunions, acords de juntes de govern, convenis urbanístics i de col·laboració, contractes, licitacions, convocatòries, processos i resultats de selecció de personal, llistats d'ordenances i reglaments, pressupostos, subvencions, declaracions de bèns i un munt de dades encaminades a donar compliment a la vigent i ambiciosa Llei de transparència, existeix una clara oportunitat pels professionals de la comunicació.
Si bé la Llei només parla que la informació ha d'estar publicada i actualitzada en formats reutilitzables no estaria de més que aquesta informació fos digerible pels mortals i, aquí, els professionals de la comunicació, entre ells els periodistes, hi tenim molt a dir i a fer. Des d'aquest punt de vista l'oportunitat és doble. D'una banda per aquells professionals de la comunicació que exerceixen des de dins de les institucions, fent paibles amb l'art d'escriure, aquestes informacions i dades que pengen dels portals de transparència i webs municipals i d'altra banda, per aquells que treballen des dels mitjans de comunició i tenen ganes d'explicar i contrastar que aquesta informació sigui veraç.
El laboratori de periodisme de la UAB va anticipar-se l'any 2013 amb la posada en marxa del Mapa Infoparticipa, on a partir d'un seguit d'indicadors puntua, valora i avalua la qualitat de la informació proporcionada des dels webs municipals. Amb l'entrada en vigor de la Llei de transparència aquests indicadors s'han alineat amb els preceptes de la Llei.
Des de les administracions locals, són molts els que ho han viscut com un maldecap més, afegit a les problemàtiques de gestió municipal sovint mancades de recursos econòmics, tècnics i humans, d'altres, en canvi, ho han vist com una oportunitat per obligar-se a posar-se al dia en matèria informativa i comunicativa. Des d'aquesta prespectiva s'obre un ventall de possibilitats immens per posar en pràctica una de les tasques bàsiques de la comunicació, que és ni més ni menys, la d'explicar.
Tots plegats hem de reflexionar i aprofitar aquesta situació per posar en valor la nostra professió, cobrint noves necessitats i deixar-nos de queixar.
A Notidig tenim experiència en el desplegament de portals de transparència i en el compliment dels indicadors del Mapa Infoparticipa. Alguns dels nostres clients són l’Ajuntament de Llagostera, l’Ajuntament de Riudellots, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l’Ajuntament de Garrigàs...
Si ets ajuntament sigues transparent, la Llei i la ciutadania t'hi obliquen.
Més informació a www.transparencialocal.com